Oferte Speciale Contact Informatii utile
urmareste pe facebook urmareste pe hi5 urmareste pe facebook
TURISM
EXTERN
REZERVA
HOTEL
CITY
BREAK
TURISM
INTERN
BILETE
AVION
 

MALTA

MALTA- Insula de miere

Micul arhipelag maltez cu o suprafata de doar 316 km2 este alcatuit din opt insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafata (246kmp), Gozo (67kmp), Comino (3,5kmp), Cominotto, Filfla, Manoel, Fungus Rock (Stanca Ciupercii) si St. Pavel (doua insulite gemene), ultimele trei fiind nelocuite. Arhipelagul maltez are o istorie la fel de semnificativa ca si pozitia sa geografica. Situata la circa 90 km sud de insula Sicilia si 290 km de tarmul Africii, Malta este un podis calcaros scund, cu inaltimea maxima de 417m (insula Gozo). Calcarul de culoarea galbena (calcar cu globicerina) pe care se grefeaza asperitatile reliefului i-a castigat Maltei denumirea de Melita (insula mierii). Aceasta piatra aurie constituie si principalul material de constructie. 

In Malta traiesc aprozimativ 419.000 de locuitori, majoritatea maltezi, dar si un numar semnificativ de rezidenti de alta nationalitate (in special britanici retrasi la pensie care apreciaza clima calda, costurile reduse si faptul ca limba engleza este limba oficiala). Gozo, situata in nord-vestul insulei principale, are aproximativ 28.000 de locuitori, iar Comino (aflata intre cele doua) numara o familie de hotelieri (locuitori permanenti) si un reprezentant al fortelor de ordine.

Limbile oficiale sunt malteza si engleza. Limba malteza descinde din siculo-araba, un dialect al limbii arabe vorbit in Sicilia si in toata Italia de sud, dar cu un import masiv de cuvinte din limba italiana si, recent, din limba engleza. Este singura limba apartinand familiei linvistice semite care utilizeaza in scris alfabetul latin. In 1934 devine limba oficiala inlocuind italiana. 

Capitala micutei republici parlamentare, care si-a castigat independenta fata de Marea Britanie in 1964, este Valetta, asezata intrun nod urban din partea central nordica a insulei Malta. Celelalte localitati se dispun dupa un model radiar-concentric in jurul acestui centru administrativ, cultural si religios. 

Bazata in trecut pe cresterea bumbacului, tutunului si pe constructia de corabii, si impulsionata de constructia Canalului Suez (care a intensificat activitatea portuara), economia Maltei se sustine prin exportul de servicii (turistice, financiare), industria textila, productia cinematografica (in fiecare an se toarna filme cu buget mare) si exploatarea principalei resurse naturale - calcarul. Malta produce 20% din necesar, are putine surse de apa dulce si nici una de energie. 

Religia este o componenta esentiala a vietii in Malta. Prin Constitutie se asigura libertatea religioasa, dar se consfinteste statutul de religie de stat cultului Romano-Catolic. Aproximativ 98% dintre maltezi sunt catolici de rit latin. In rest minoritatile sunt constituite din protestanti (in special britanici), Martorii lui Yehova, Mormoni, adventisti si doua mici comunitati, una musulmana si una evreiasca. De altfel, pe teritoriul tarii functioneaza o singura moschee, in orasul Paola de la sud de Valetta.

Informatii utile: 

Acte necesare: La imbarcare, cetatenii romani vor prezenta doar cartea de identitate. Este necesar, insa, sa precizam ca daca doriti sa calatoriti in afara Uniunii Europene plecand din Malta (de exemplu, in Tunisia) veti avea nevoie de pasaport.

Transportul: Mostenind modelul britanic, se circula pe stanga. Majoritatea masinilor au volanul pe dreapta. Majoritatea strazilor au cate o singura banda pe sens. De cele mai multe ori maltezii circula cu viteza mare si nu acorda atentia cuvenita regulilor de trafic (nu se prea semnalizeaza). Se poate circula cu autoturismul doar in Malta si Gozo. Reteau de transport public e bine organizata si leaga in special capitala de colturile tarii. Tarifele practicate de compania de transport sunt mici si se dispun pe o diagram de tarifare concentrica. Singurul aeroport din Malta – Luqa – este situat la 8 km sud de Valetta. Pana in 2006 a functionat aici si un heliport care transporta persoane si marfuri in insula Gozo. Din iulie 2007 a fost infiintat un serviciu de transport cu hidroavioane intre MarelePort (in partea dreapta a Valettei) si Portul Mgarr (din sud-estul insulei Gozo). Ferryboat-ul face curse regulate si dese intre Terminalul Cirkewwa (cel mai nordic punct al insulei principale) si Portul Mgarr. De asemenea, din MarelePort se ajunge in 90 de minute la Pozzalo si Catania din Sicilia cu catamaranul. 

Banci  Banci: 08:30-12:30, Muzee: 08:15-16:15 Magazine: 09:00-13:00 si 16:00-19:00. Duminica si sarbatorile legale sunt inchise.

Imbracaminte: Vara, se recomanda imbracaminte usoara hainele subtiri de bumbac si in, in special in sezonul cel mai cald de la mijlocul lunii iulie, pana la mijlocul lunii septembrie. Pentru serile racoroase, este indicat sa se poarte jachete, in special primavara, toamna si iarna. Maltezii sunt catolici ferventi, de aceea intrarea in biserici nu este permisa cu umerii si picioarele descoperite.

Carti de credit: Cele mai cunoscute tipuri de carti de credit sunt acceptate pe scara larga. Exista foarte multi distribuitori de cash, iar cecurile de calatorie si euro-cecurile pot fi schimbate la banci si birouri de schimb valutar.

Ora: GTM-1 ora (impreuna cu Europa Centrala si de Vest, Suedia si Norvegia)

Apa: Apa de la robinet este potabila dar se recomanda consumarea apei minerale.

Sanatate: Nu exista obligativitatea nici unui vaccin si nu sunt solicitate nici un fel de masuri de precautie din punct de vedere al sanatatii. Ceea ce deranjeaza mai mult vara sunt populatiile de insecte, dar in farmacii se gasesc diferite tipuri de creme si remedii contra acestora.

Moneda: Euro de la 1 ianuarie 2008

Clima: Clima mediteraneana, cu veri uscate si calde si cu ierni blande si ploioase; temperatura medie este de 14 oC in ianuarie si de 27 oC in iulie.

Plaje nisipoase: GoldenBay, MelliehaBay, ParadiseBay, ArmierBay, RamlaBay, PrettyBay. Majoritatea plajelor sunt stancoase si se adancesc brusc: Sliema, Bugibba,Qawra, Marsascala, St George’sBay. Recomandam folosirea sandalelor de plaja pentru a evita intepatura animalelor de mare. Se poate face baie in Marea Mediterana pana in luna noiembrie. 

Telefonul public: Pentru a intretine convorbiri ieftine cu rudele sau prietenii de pe tot globul in Malta puteti procura de la majoritatea alimentarelor si chioscurilor cartele de 5 sau 10 euro, cu mentiunea ca intentionati sa sunati in exterior. Vi se va explica procedura; tariful nu depaseste cativa centi pe minut. Mergeti la cel mai apropiat telefon public. Razuiti codul de pe spatele cartelei. Ridicati receptorul. Introduceti 1021. Veti fi intrebat in ce limba doriti sa vi se explice. Apasati tasta 1 pentru limba engleza, introduceti apoi codul de pe spatele cartelei si asteptati sa vi se ceara numarul de telefon. Tastati numarul de telefon cu prefixul tarii (de ex. 0040232505505). Telefoane urgente:
Politia: 191, Salvarea: 196, Pompierii: 199

ATRACTII TURISTICE:

Templele preistorice din Malta. Templele preistorice ale Maltei sunt unice in toata lumea. Ele sunt cele mai vechi structuri care au rezistat de-a lungul timpului, fiind mai vechi chiar decat Piramidele din Egipt si Templul Soarelui de la Stonehenge. Din punctul de vedere al arheologilor, templele megalitice au fost ridicate intre 4000 si 2500 i.Hr. Structurile s-au conservat excelent datorita faptului ca au fost acoperite de sedimente si sol si date uitarii pana in secolul al XIC-lea, cand au fost scaose la lumina. Datorita caracterului unic si frumusetii lor, siturile au fost incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Putine lucruri se cunosc despre autorii acestor constructii. Primii locuitori ai Arhipelagului au venit cel mai probabil din Sicilia cu aproape 7000 de ani in urma. Constructorii templelor erau simpli fermieri ce se ocupau cu cresterea cerealelor si a animalelor domestice. Ei erau adoratorii unei zeite cunoscute in intregul bazin al Mediteranei. Din dovezile ramase, se stie cu siguranta ca bastinasii practicau sacrificiile animale, dar putine se cunosc despre ritualuri. Din cauza incaperilor inguste, ceremonialurile initiate de preoti si preotese nu presupuneau prezenta publicului. Primii locuitori ai Maltei nu lasat nimic scris cand au disparut, la fel de misterios ca atunci cand au aparut,in jurul anului 2500 i.Hr.Templele megalitice ale Maltei sunt construite din piatra avand un plan in forma de trifoi cu trei foi al podelei. Elementele arhitecturale tipice includ domul incomplet si arcada orizontala. Curbele elaboreaza planul circular al locuintelor comune acelor vremuri, dar sunt si reminiscente ale camerelor mortuare subterane. Luand in considerare marimea si complexitatea structurilor, precum si resursele imense implicate in procesul de constructie si intretinere a lor, templele trebuie sa fi jucat un rol decisive in viata comunitatii.

1.Templele din Gozo

Ggantija – este un sit din localitatea gozitana Xaghra. Ggantija inseamna “salasul gigantului” si circula o legenda care sustine ca acest complex religios a fost construit de o femeie gigant pe nume Sunsuna care cara imensele blocuri de piatra pe capul ei tocmai de la Ta’Cenc. Cei care vad acesti megaliti pot oarecum intelege de ce e greu de crezut ca vreun muritor ar fi putut construi asa ceva. Acesta este cel mai vechi complex megalitic din Arhipelag ridicat la mijlocul mileniului 4 i.Hr. Forma initiala de trifoi a fost modificata prin adaugarea unor perechi de abside laterale. Complexul cuprinde doua temple, primul cu 5 abside, iar cel de-al doilea cu patru abside si o nisa. Peretii exteriori sunt alcatuiti din colosi de piatra asezati orizontal si vertical, unii atingand 7, 5 m inaltime si 50 de tone.

Dolmenul din Ta’Cenc – Dolmenul este un monument megalitic constand intro lespede orizontala suspendata pe alte doua lespezi asezate vertical. Ta’Cenc este un platou stancos care prezinta o faleza si o margine interioara care se termina cu un povarnis ce coboara spre campia din centrul insulei. Dolmenul este situat pe aceasta creasta de unde se poate admira peisajul. In jurul dolmenului sunt imprastiate pietre dispuse in doua aliniamente. Tot la Ta’Cenc se pot observa santuri de carute sapate adanc in roca dura conducand spre centrul insulei. 

Alte situri – Menhirul de la Qala (in estul insulei), templele de Tal’Qighan (langa localitatea Xewkija din sud-estul orasului Victoria) si Ta’Marziena. 

2.Templele din Malta

Hagar Qim – Complexul preistoric din sudul insulei Malta (in apropiere de localitatea Zurrieq) a fost ridicat intre 3000 si 2500 i.Hr. Planul podelei este mai putin regulat decat cel de la Ggantija. Un pasaj interior conecteaza sase camere circulare largi. Majoritatea camerelor au intrari dinspre exterior, iar in peretele exterior a fost amplasat un sanctuar. Hagar Qim este remarcabil pentru netezimea fatadelor de la intrare, pentru blocurile imense utilizate la constructie, pentru artefactele gasite aici si expuse in muzeele din Malta reprezentate de statuete feminine si pentru altarul cu patru fete pe care sunt cioplite forme vegetale.

Mnajdra – situat la doar un kilometru mai jos de Hagar Qim, pe o mica ridicatura cu  vedere spre insula Filfla, situl de la Mnajdra a fost incadrat in aceeasi perioada de constructie ca si templele de la Ggantija (inainte de 3000 i.Hr.). Planul in trifoi al Mnajdrei este mult mai bine pus in evidenta in comparatie cu Hagar Qim. Se pare ca acest templu este aliniat cu echinoctiul solar. Trasaturile principale ale acestei structuri sunt decoratiunile cu cavitati elaborate, firide si altare bine construite si pereti sculptati cu mai mult rafinament.  

Tarxien – este un sat din apropiere de orasul Senglea. Complexul cuprinde trei templeconstruite intre 3000 si 2500 i.Hr. Situl reprezinta faza cea mai avansata in constructia de temple ale insulei. Se pot observa si ramasitele unui al patrulea templu mai vechi decat cele trei. Templele s-au conservat excelent. Daca configuratia lor prezinta anumite abateri de la stilul cu care suntem obisnuiti acest fapt se datoreaza templului din mijloc, cel mai recent ridicat si, din motive necunoscute, parca inghsuit intre celelalte doua. Templul din mijloc prezinta cea mai evoluata forma cu 6 abside dispuse simetric de o parte si de alta a unei nave centrale care uneste intrarea de firida terminala. Templele de aici se remarca mai ales prin bogatia de ceramica, sculptura statuara fina, reliefurile si frizele elaborate care abunda cu motive zoomorfe. Cea mai cunoscuta statuie gasita aici este trunchiul partial de marime colosala reprezentand-o pe zeita fertilitatii. Acest artefact se afla expus la Muzeul de Arheologie din Valetta si este inlocuit in teren de o copie.   

Hipogeul de la Hal-Saflieni – hipogeul este o constructie subterana alcatuita din mai multe incaperi, destinata sa serveasca ca mormant. Hipogeul este situat in orasul Paola si se crede ca initial a fost un sanctuar, fiind convertit ulterior in necropola. El a fost inclus in lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Exista trei nivele suprapuse, fiecare prezentand dependinte cu o destinatie precisa. Din cauza vechimii sale, doar 80 de persoane pe zi au voie sa viziteze Hipogeul. Pentru a avea acces, se fac rezervari din timp.  

     ORASELE SI FORTIFICATIILE 

1) VALETTA – Orasul Cavalerilor de Malta 

Valetta este capitala Maltei, o fortareata fantastica, capodopera a stilului baroc, cu multe cladiri din timpul Cavalerilor Sfântului Ioan al Ierusalimului, conducatorii de lunga durata a orasului. In Valletta sunt 32 de biserici si numeroase catedrale, palate care ii confera un farmec aparte. Fiecare are o poveste de spus si fiecare ne dezvaluie o particica din istoria bogata a capitalei.

Valletta este construit pe o peninsula, în care se afla doua porturi naturale, Marsamxett si GrandHarbour( Portul Mare). Temperaturile anuale în Valletta sunt cuprinse între 10 si 30 grade Celsius.

 Atractii turistice :

• cea mai remarcabila cladire este Co-Catedrala Sfântul Ioan, în trecut Biserica Cavalerilor, care adoposteste operele pictorului Caravaggio (celebra pictura « Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul » despre care se spune ca ar fi semnata cu propriul sange al artistului). In curtea interioara se afla capelele destinate celor 8 limbi ale ordinului.

• Palatul Marilor Maestrii (acum Parlamentul Maltez), deschis partial publicului

• Sacra Infirmaria – spitalul ordinului, renumit pentru asistenta medicala excelenta

• Fortul Sf. Elmo (deschis doar duminica timp de trei ore) si Muzeul Razboiului (cu exponate din timpul celui de-al doilea razboi mondial)  

• Catedrala Anglicana St. Paul

• Muzeul de Arheologie (adaposteste artefactele gasite in siturile arheologice de pe insula)

• Muzeu National de Arte Frumoase

• Gradinile (Barraka de Jos, Barraka de Sus si Hastings), mici colturi de rai, suspendate deasupra golfurilor de unde puteti admira un peisaj unic 

• Teatrul Manoel

• Biserica Our Lady of Mount Carmel (cu un dom superb unde veti simti linistea si pacea sufleteasca admirand impresionanta constructie)

• Biserica Our Lady of Victories (renumita pentru pictura care impodobeste tavanul,

peretii si absidele laterale) si Biserica Saint Catherine

• Siege Bell (Clopotul Asediului – aminteste de perioada celui de-al doilea razboi mondial

soldat cu mari pierderi de vieti omenenesti) 

• Biblioteca Nationala, numeroasele « Auberge », pietele (Piata Marelui Asediu, Piata Republicii) si Palatul Primului Ministru – inaccesibile publicului, dar pot fi admirate din exterior

• The Malta Experience – un show audio-vizual care prezinta istoria Maltei intro maniera

educativa, informativa si antrenanta

• Casa Rocca Picola – resedinta unei familii bogate pusa la dispozitia publicului care poate sa vada cum traiau odinioara marii aristocrati 

• Fantana Tritonului – la intrarea in Valetta 

• Valletta gazduieste Festivalul de Jazz din Malta, începând cu anul 2005, si a fost cândva Mecca muzicii de jazz din Malta. 

2)    Cele trei orase – SENGLEA, VITTORIOSA SI CONSPICUA  De cealalta parte a Marelui Port, vizavi de Valetta, se intind cele trei orasele, primele doua pe doua peninsule separate de un golf adanc, iar cel de-al treilea, la baza celor doua peninsule. In secolul al XVII-lea, Cavalerii au construit doua linii de fortificatii care sa protejeze asezarile dinspre uscat (Margherita Lines si Cottonera Lines) care pot fi vazute si astazi. Intre varfurile celor doua peninsule, Cavalerii au intisn un imens lant forjat la Venetia, cu scopul de a bloca accesul vaselor turcesti in golf. 

 Atractii turistice :

• Margherita Lines si Cottonera Lines in Conspicua

• Margherita Gate, Saint Helen Gate si Rock Gate in Conspicua 

• Gate of Provence, Couvre Porte si Advanced Gate din Vittoriosa

• Fortul Saint Angelo din Vittoriosa – ridicat pe vechiul unui vechi templu fenician, al unui templu roman si al unui castel normand

• Muzeul Maritim din Vittoriosa 

• Biserica Saint Lawrence din Vittoriosa – are interiorul bogat decorat cu picturi de Preti si Paladini

• Capela Sfantului Iosif din – adaposteste un mic muzeu dedicat istoriei Cavalerilor de Malta

• Palatul Inchizitorului din Vittoriosa – gazduieste un muzeu de folclor 

• Fortul Ricasoli – strajuieste, impreuna cu Fortul Elmo, intrarea in Marele Port

3) SLIEMA – Orasul shopingului si SAINT JULIEN’S – Orasul vietii de noapte  Pe coasta nordica, pornind din Valetta spre vest, de la Golful Msida pana la Golful Saint George se intinde un lant neintrerupt de asezari.  Sliema este cea mai mare dintre suburbii. Numele asezarii deriva de la rugaciunea pe care pescarii o rosteau la intoarcerea in port : Sliem Ghalik Marija (« Binecuvantata fii Sfanta Maria »). Sliema este o statiune de vacanta cu numeroase restaurante, cinematografe, magazine. Vederea din Sliema asupra Valettei, cu spectaculoasele ei fortificatii, este admirabila.  Promenada, ce se intinde pe cativa kilometri de la Gzira pana la St. Julian’s, prin sudul Sliemei, este un loc ideal pentru plimbare si pentru practicantii jogging-ului. in serile de vara, locul de promenada devine un frecventat loc de intalnire si socializare. 

 Linia de coasta are doua turnuri fortificate: turnul de observatie De Redin, construit in secolul al XVII-lea, si inca un turn construit de britanici in stil neogotic in anii 1880.

In Sliema, plaja este stancoasa, in apa se intra pe scari. Apa adancindu-se brusc, se recomanda in primul rand celor care inoata bine in schimb este ideal pentru scufundari. 
Saint Julian’s este un centru al distractiilor nocturne de vacanta. Aici se afla singurul casino din insule  - pe Dragonara Point si multe discoteci. Pe faleza, in casele din secolul al XVIII-lea, au fost instalate restaurante cochete si baruri.  

 Atractii turistice:

• croaziere cu plecare din Sliema Creek pana la poalele zidurilor capitalei

• Dragut Point din Sliema – promontoriul care strajuieste intrarea in Portul Marsamxett (portul din stanga capitalei) purtand numele piratului ucis in timpul Marelui Asediu

• Fortul Tigne – fortul care apara intrarea in port, fata in fata cu Fortul Saint Elmo

• Casinoul  Dragonara  

• Paceville – unde se poate vizita palatul Spinola, care adaposteste astazi Autoritatea Malteza a Afacerilor Internationale

4)    MOSTA – Orasul Domului  Orasul este situat in centrul insulei, fiind un important nod rutier al statului. Are o populatie de 18.500 de locuitori In Mosta functioneaza doua unitati industriale care fabrica artificii. Principala atractie a Mostei este Domul (Rotunda) cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Aceasta constructie impresionanta este al treilea dom ca marime din Europa al carui cupola este asezata direct pe ziduri, fara sistemele traditionale de sprijin. Pe 9 aprilie 1942, biserica a fost la un pas de a fi distrusa de o bomba a fortelor Axei. Minunea a fost ca bomba nu a explodat. Peste 3000 de oameni se aflau in acea zi la rugaciune in Dom. Bomba initiala a fost detonata si a fost inlocuita cu o replica.  

Atractii turistice: 

• Domul 

• Turnul Cumbo – prprietatea Contesei Preziosi, fiica raposatului Baron de Quleja

• Capela Sperantei – situata in Valea Sperantei

5) MDINA – Orasul Tacerii . De la altitudinea de 213 metri la care a fost construita, Mdina domina intreaga campie de la poalele ei. Pana la sosirea Cavalerilor a fost capitala Maltei ; ulterior a ramas un centru spiritual gazduind resedinta episcopala. Orasul-cetate este cel mai vechi din Malta, fiind intemeiat, conform legendei, in urma cu patru milenii. In Antichitate romanii obisnuiau sa numeasca urbea Melita. Aici a fost adus Sfantul Pavel dupa naufragiu si tot aici a infaptuit minunea vindecarii tatalui lui Publius. 

Cei care au reconstruit fortificatiile si au separat orasul de sus de vecinatate au fost arabii. Asa a aparut Rabat – orasul ce se intinde nestingherit la poalele cetatii, iar Melita a devenit Mdina. La venirea Cavalerilor in 1530, asezarea isi pierde importanta, centrul de greutate fiind mutat spre nord-est, in zona marilor golfuri care cresteaza insula. 

Mdina este un orasel fortificat, cu strazi inguste, care nu permit circulatia autovehiculelor (cu mici exceptii). Calatorul se adanceste in contemplare admirand somptuoasele resedinte, linistea care domneste si magnificele catedrale. Pe stradutele stramte si intortocheate se afla, bine conservate, casute din secolele al XIV-lea si al XV-lea. 

 Atractii turistice:

 • Portile Mdinei – Poarta Orasului (principala cale de acces in cetate) si Poarta Grecilor (Poarta Romantica)

• Palatul Vilhena – resedinta Marilor Maestri in timpul deplasarii acestora la Mdina ; in prezent adaposteste Muzeul de Istorie a Naturii

• Manastirea Sfantul Benedict, Biserica Sfantului Nicolae Bisericuta Sfantului Petru si Biserica Sfintei Agatha – ultima distrusa de singurul cutremur care a lovit arhpelagul in 1693, dar refacuta dupa planurile originale

• Mdina Experience – un show audio-vizual care va va purta prin istoria Orasului Tacerii

• Vechea Primarie – actual sediu bancar

• Catedrala Sfintilor Petru si Pavel – legendarul loc unde Sfantul Pavel a infaptuit minunea vindecarii tatalui lui Publius ; in interior se pot admira picturile lui Matia Preti, si fratilor Giovanni si Vincenzo Manno. Marea cruce de argint a fost adusa de cavaleri din Rhodos

• Palatul Arhiepiscopului si Seminarul (in incinta Palatului este instalat Muzeul Catedralei – sunt expuse obiecte de arta religioasa, in special opere salvate din vechea catedrala dupa cutremurul din 1693, tablauri de factura flamanda, siciliana si napolitana, precum si gravuri de Goya, Rembrandt si Durer)

• Palazzo Santa Sophia – cea mai veche cladire din Mdina (parterul a fost construit in prima jumatate a secolului al XIII-lea)

• Biserica Carmelita

• Palazzo Falzon (Casa Normanda) – un palat foarte vechi care gazduieste un muzeu cu colectii de portelan, picturi si mobilier pretios

• Piata Bastionului – de unde se poate admira privelistea de la poalele Mdinei pana la mare

6) RABAT – Orasul Catacombelor. Rabatul este locuit de pe pe vremea fenicienilor. Ramas in afara fortificatiilor Mdinei, asezarea s-a intins nestanjenit, evoluand intrun oras separat cu identitate proprie. Are o populatie de aproximativ 11.500 de locuitori. Rabatul este renumit pentru catacombele crestine datand din secolele al IV-lea si al V-lea, care strapung subsolul localitatii pana la 7 metri adancime. O parte din ele au fost intrebuintate anterior de Romani care intrebuintau grotele pe post de necropole, intrucat considerau ca nu se cuvine sa ingropi mortii in oras (Melita).  

Atractii turistice:

• Biserica si Grota Sfantului Pavel – se spune ca aici a fost inchis apostolul in timpul sederii de trei luni de zile in Malta ; pesterii i se atribuie puteri miraculoase (se crede ca daca se iau pietre de acolo, grota ramane neschimbata) 

• Catacombele Sfantului Pavel – se intind pe mai mult de 2000 de m2. Desi nu au fost crutate de hoti si jefuitori, catacombele mai pastreaza inca urma ale artei si credintei crestine din vremea inceputurilor ; recomandabile este sa nu va aventurati in tuneluri fara lanterna sau ghid

• Sanctuarul Sfantului Publius – situat langa Grota Sf. Pavel ; a fost ridicat de un cavaler care a trait in sihastrie in pestera apostolului

• Catacombele Sfintei Agatha – sfanta a fost o crestina siciliana ; a fugit de persecutie in Malta, dar s-a intors in Sicilia unde a indurat martiriul ; la inceput a fost o mica grota, marita ulterior si transformata in biserica subterana. Deasupra, la sol s-a ridicat o a doua biserica dedicata sfintei ; catacombele cuprind kilometri intregi de tuneluri in care au fost ingropati mii de crestini 

• Vila Romana – gazduieste Muzeul Vilei cu piese arheologice punice, romane si alte obiecte de arta si funerare

7) QAWRA&BUGGIBA – Porturile recreatiei si distractiei. Qawra este o statiune noua, ideala pentru cei ce doresc o vacanta relaxanta. Este situata pe malurile Golfului Sfantul Paul si ale Golfului Salina. Qawra este populara printre turisti, având multe hoteluri si restaurante. Nu exista plaja, dar este suficient spatiu pentru plaja. Qawra se întinde spre sud de Bugibba. Golful este folosit de sute de ani in productia de sare. Apele sunt stocate intrun bazin pana la evaporare total, dupa care se recolteaza sarea. În Qawra se gaseste de asemenea unul dintre multele turnuri construite de Calaverii Sfântului Ioan, acum tranformat în restaurant.

Bugibba pulseaza de viata prin restaurante, cluburi, baruri, magazine, si multiplex cinema. Este situat la sud-vest si vest de Buggiba. Este o populara statiune turistica, alaturi de Qawra fiind cea mai mare din Malta, având numeroase hoteluri si restaurante. Împreuna, Qawra si Bugibba ocupa aproape toata peninsula din partea sudica a golfului St. Paul. Bugibba este o statiune mult mai zgomotoasa decât vecina sa, cu multe baruri, cafenele si restaurante, si conditii de cazare mult superioare. Plaja stâncoase este dotata cu un restaurant si multe facilitati pentru amatorii de sporturi acvatice. 

Atractii turistice:

• Insulele gemene Sfantul Pavel 

• croaziere in golf si pe coaste  

• scuba-diving 

• Turnurile De Redin

8) MELLIEHA – oraselul plajelor nisipoase. Mellieha este o localitate în nord-vestul Maltei. Este o destinatie turistica foarte populara în lunile de vara. Mellieha s-a dezvoltat sub colonizare britanica. Ruinele si mormintele prezente aici arata caMellieha a fost locuita din timpurile neolitice pâna în era bizantina, dar regiunea a fost apoi pustiita de cuceririle arabe din 870. În 1530 insula a fost cedata Cavalerilor de Malta. Mellieha este acum statiune turistica, având cea mai întinsa plaja din Malta, Ghadira. 

 Atractii turistice:

• Sanctuarul Doamnei Noastre din Mellieha - a devenit unul dintre cele mai venerate locuri ale insulei  

• Satul lui Popeye Marinarul (PopoyeVillage) - locatia filmului Popeye, din 1980 ; situat la mica distanta de Ghadira, este o colectie de diferite cladiri ce alcatuiesc "orasul" Sweethaven. "Orasul" a fost construit din câteva mii de scânduri, opt tone de cuie, si multa vopsea. În zilele noastre, locatia atrage un numar considerabil de turisti, aici având loc show-uri de popularizare despre Popeye

• Turnul Sfintei Agatha – Turnul Rosu ; vestigiu ridicat de Cavaleri si locuit de o  garnizoana permanenta cu scopul supravegherii vestului Maltei si Insulei Gozo 

• Rezervatia Naturala Ghadira – se intinde pe 6 hectare si acopera campia dintre cele doua faleze. Peste 200 de specii de pasari traiesc in rezervatie, majoritatea iernand aici. Este accesibila publicului doar sambata s duminica, dar se inchide in sezonul estival (din iunie pana in octombrie). Nu se percepe taxa de intrare, dar orice donatie este binevenita

9) VICTORIA – orasul Marelui Castel Victoria (sau Rabat, asa cum prefera sa-i spuna gozitanii) este capitala Insulei Gozo, situata in centrul acesteea. Orasul numara 6.500 de locuitori si si-a primit numele in timpul dominatiei britanice cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei Victoria. Imprejurimile Rabatului au fost locuite inca din Neolitic. 

Cea mai impresionanta constructie din Gozo este Citadela (The Citadel) care strajuieste coastele gozitane. Prima fortificatie dateaza din Epoca Bronzului cu 1500 de ani inainte de Hristos. 

PENTRU MAI MULTE INFORMATII SI OFERTE PERSONALIZATE

VA ASTEPTAM CU DRAG! 

Telefoane fixe: 0332.418.310 ; 0332.418.320

Telefoane mobile: 0756.081.884 si 0756 081 889 

   Adresa de e-mail: malyatravel @yahoo.com , office@malyatravel.net

 
ACTE MALYA TRAVEL ( ), BULGARIA ( ), CIPRU ( ), CROATIA ( ), DUBAI ( ), EGIPT ( ), GRECIA ( Creta , Corfu , Halkidiki si Thassos, Kos, Mykonos, Paralia Katerini , Rodos, Santorini , Zakynthos, ), ISRAEL ( ), MALTA ( ), SPANIA ( Tenerife , Costa Brava, Costa del Sol , Gran Canaria, Palma de Mallorca, ), TUNISIA ( ), TURCIA ( ),
  • SC. MALYA INVEST SRL
  • Iasi, B-dul. Socola, Nr.13, Bl.D6, Sc.A, Ap.3, parter
  • Tel:       0332.418.310
  • Fax:      0332.418.320
  • Mobil:  0744.427.464
  • CUI: RO17093560
  • Nr. Ord. Reg. Com: J22/15/2005
  • Capital Social: 45200 lei
  • Licenta: 367/18.12.2018
  • Brevet: 13934/25.07.2008 Craciun Mihaela Corina
  • Banca Transilvania Iasi (SWIFT CODE: BTRLRO22)
  • IBAN RON: RO38 BTRL 0240 1202 R222 01XX
  • IBAN EUR: RO24 BTRL EURC RT00 R222 0103
  • Polita Asig.: Omniasig I 52855 18.12.2022-17.12.2023
  • Operator date caracter personal: 21452/19.10.2011
Telefonul consumatorului: InfoCons 0219551