Oferte Speciale Contact Informatii utile
urmareste pe facebook urmareste pe hi5 urmareste pe facebook
TURISM
EXTERN
REZERVA
HOTEL
CITY
BREAK
TURISM
INTERN
BILETE
AVION
 

EGIPT

EGIPT TARA FARAONILOR SI A LEGENDELOR

Tărâm al faraonilor, al legendelor captivante, al civilizatiilor antice si al templelor magnifice, Egiptul este una din cele mai frumoase si captivante tări din lume.

Istorie
Egiptul se mândreste cu una dintre cele mai vechi civilizatii. În perioada dintre anii 3000 î.Ch. si 525, când în regatele egiptene au domnit mai multi faraoni, istoricii delimitează trei etape diferite. Din această vreme ne-au rămas amintirile istorice cele mai frumoase si cele mai de pret, ceea ce fac Egiptul atât de atrăgător. Comorile si stiintele antice egiptene i-au fermecat chiar si pe greci. În anul 332 î.Ch. Alexandru cel Mare, domnitorul macedonean, a întemeiat o dinastie nouă. În anul 30 î.Ch., Egiptul a ajuns sub jurisdictia Imperiului Roman, administrat din capitala bizantină, Constantinopol. În 642 au fost cuceriti de arabi, care au impus araba limbă oficială si ca religie islamul. După ce, în anul 1517, Egiptul a ajuns sub dominatia otomană, s-a înregistrat o perioadă de declin în viata economică si culturală a tării. La sfârsitul sec. al XVIII-lea si începutul sec. al XIX-lea, a urmat o perioadă scurtă de influentă franceză, după care puterea a revenit regelui turc, Mohammed Ali. Egiptul a acumulat datorii mari fată de Marea Britanie, prin urmare, în anul 1882, englezii au preluat controlul tării si al Canalului Suez. În 1914, a devenit parte integrantă a protectoratului britanic, iar din 1922 a obtinut independentă formală. În al Doilea Război Mondial armata germană a fost nimicită în vestul tării, la El-Alamein. Egiptul si-a obtinut independenta în 1953. Tara a fost condusă de generalul Mohamed Naguib, până în 1954, când puterea a fost preluată de generalul Gamal Abdel Nasser. În anul 1956, Canalul Suez a fost numit proprietate natională. În 1961, cu ajutor financiar si tehnic sovietic, a început construirea Marelui Baraj de la Aswan.
În 1967, în urma războiului de sase zile cu Israelul, Egiptul a pierdut peninsula Sinai, care în anul 1978 i-a revenit Egiptului în urma tratatului semnat la Camp David. Apropierea de lumea arabă a cauzat izolarea Egiptului, dar după asasinarea lui Sadat, noul presedinte, Hoszni Mubarrak, a făcut tot posibilul pentru a mentine relatiile bune cu „vestul“. Totodată a făcut eforturi considerabile pentru obtinerea autonomiei palestiniene în Israel. Astfel relatia Egiptului cu majoritatea tărilor arabe s-a îmbunătătit, relatie care în zilele noastre se bazează în primul rând pe turism.

Date geografice
Egiptul este cea mai populată tară a Africii de Nord, în nord este scăldat de Marea Mediterană, iar în est de Marea Rosie. La vest, Egiptul se învecinează cu Libia, la sud cu Sudan si la nord-est cu Israel. În partea vestică se află Desertul Libian, care ocupă două treimi din teritoriul tării, o pustietate întreruptă doar de câteva oaze, ca Kharga, Siwa sau Dakhla. Partea estică a tării este alcătuită de muntii asezati  paralel cu malul Mării Rosii si de Desertul Arabic, care se întinde si în peninsula Sinai. Între desert si tărmul muntos al Mării Rosii, întregul teritoriu este străbătut de fluviul Nil. Aproape întreaga populatie a tării se centralizează pe această fâsie fertilă.

Cairo
Capitala Egiptului si, totodată, cel mai mare oras al Africii cu 15 milioane de locuitori, situat pe malul drept al Nilului a fost fondat în anul 969. În raportul egiptean este un oras tânăr, totusi este cel mai mare centru industrial, comercial si cultural al tării. Atractia turistică principală o constituie obiectivele turistice de la Giza, în primul rând piramidele, situate pe malul stâng al Nilului. Cairo este o metropolă cu o viată ce pulsează, în care se îmbină perfect prezentul modern cu istoria antică.
Orasul se poate împărti în mai multe zone: „cartierul“ islamic se caracterizează prin moschee, biserici, iar aerul este pătruns de mireasma florilor si de aroma condimentelor. Aici se află Citadela, o fortăreată medievală, construită acum 700 de ani. Partea romană a orasului este mai veche cu câteva secole decât cea islamică. Este una dintre primele locuri din lume unde s-au stabilit comunităti crestine si totodată locul sfânt al evreilor, musulmanilor si crestinilor care trăiesc aici. Giza se situează pe malul vestic al Nilului cu piramidele ultimilor faraoni ai dinastiei a IV-a, adică cu monumentele funerare  ale faraonilor Kheops, Chefren si Mukerinos. Piramidele sunt despărtite de desert de către Sphinxul cu trup de leu si fată de om.
Luxor, Karnak
Sunt cele mai vizitate locuri din Egipt. Obiectivul cel mai cunoscut este templul dedicat zeilor Amon si Chons. Karnak, orasul templelor zeului Amon se află la aproximativ 2 km de Luxor. Zidurile templelor, obeliscul si statuile rămase peste vreme impresionează puternic vizitatorii. Templele din Karnak au fost construite acum 2000 de ani, cel mai mare dintre ele având o suprafată de peste 5000 mp, fiind cunoscut drept una dintre minunile arhitecturii antice.

Aswan
Orasul antic este situat în nordul Egiptului, pe malul drept al Nilului. În anul 1960 s-a construit aici Marele baraj, factor important în viata egiptenilor din punct de vedere al producerii energiei electrice si irigatiei. Printre atractiile turistice principale se numără templul din Philae, situat pe una dintre insulele de pe Nil. Aswan este unul dintre cele mai frumoase locuri din valea Nilului, numit si „poarta Africii“. De atmosfera orasului apartin si pânzele albe ale iahturilor, care sunt totodată si mijloacele principale de transport între insule, deoarece în Aswan nu există nici un pod.

Valea Regilor si Reginelor
Pe malul vestic al Nilului, la poalele unor creste muntoase ce se înaltă deasupra peisajului, se află imperiul proslăvit al celor morti. Mormintele regale provin din perioada dinastiilor 18-20. Timp de aproape 500 ani, faraonii au fost înmormântati în morminte săpate în stâncă dintre care cel mai cunoscut este monumentul funerar al lui Tutankhamon. Aceste morminte sunt împodobite cu minunate basoreliefuri si mici picturi viu colorate. În imediata apropiere, se află Valea  Reginelor, cu mormintele acestora si ale copiilor regilor. Cele mai cunoscute monumente din această vale sunt: templul impresionant al reginei Hatshepsut si Colosii lui Memnon.

Fus orar
Ora Egiptului este aceeaSi cu ora României.

Durata zborului
Cluj/Bucuresti-Hurghada: ~ 3,5 ore.
Cluj/Bucuresti-Sharm El Sheikh: ~ 4 ore.

Transferuri
Vă rugăm să luati în considerare că transferul aeroport – hotel – aeroport  se face în ordinea amplasării hotelurilor.

Limba oficială
Este araba, însă peste tot se vorbeste engleza sau germana.

Moneda natională
Moneda oficială este lira egipteană (EGP). 1 EGP = 100 piastri.1 USD = 5,46 EGP sau 1 EUR = 8,20 EGP (curs valabil în Octombrie 2009). Importul si exportul lirei egiptene este interzisă. În Egipt se poate introduce orice valută liber convertibilă. În majoritatea hotelurilor si magazinelor se pot folosi cărti de credit. Pe vapoarele de croazieră nu sunt acceptate cărtile de credit, plata se efectuează doar în numerar.

Reprezentantă
Ambasada României în Egipt
Cairo 6, El-Kamel Mohamed Street, Zamalek,
Tel: 00-20-2-736.01.07
Fax: 00-20-2-736.08.51

Ambasada Egiptului în România
Bucuresti, Bd. Dacia, nr.67, sec.1
Tel: 021-211 0938
Fax: 021-2100337

Conditii de intrare în tară
Pentru intrarea în Egipt este nevoie de pasaport valabil minim 6 luni si de viză turistică. Viza se poate obtine individual la Consulatul General al Egiptului de la Bucuresti sau prin intermediul agentiei noastre la sosirea pe aeroportul din Hurghada.  Cetătenii străini sunt rugati să se informeze la Ambasada Egiptului din Bucuresti asupra conditiilor de intrare în Egipt.

Închiriere masini
Conducătorul auto trebuie să aibă cel putin 21 de ani si trebuie să fie posesor al carnetului de conducere de cel putin un an. Este necesar permisul de conducere international. În cazul în care nu cunoasteti foarte bine regulile de circulatie locale, este mai bine să luati autobuzul sau taxiul.

Cumpărături
În tările arabe, cumpărăturile sunt de neconceput fără o târguială prealabilă asupra pretului. În bazaruri preturile sunt mai mici, dar trebuie să fiti atenti la calitatea produselor. Orarul magazinelor de suveniruri si ale magazinelor alimentare este variabil, la fel ca si pretul si calitatea produselor. În Egipt, din punct de vedere al cumpărăturilor nu există reguli, câteodată se pot cumpăra lucruri foarte ieftin sau exagerat de scump, este o lume, unde chiar si în farmacii trebuie negociat, unde totul este posibil.

Mâncăruri si băuturi
Cei care doresc să guste mâncărurile tipice egiptene, au din ce alege, ca kebab-ul, snitelul de miel, kofta sau grătarul de prepelită condimentat. Un fel preferat îl reprezintă morcovii fierti si răciti, cu castraveti si cu câteva picături de lămâie sau otet. Merită gustată prăjitura baclava, o prăjitură foarte dulce îmbibată în miere cu nucă. Consumarea băuturilor alcoolice nu este permisă la musulmani. Cu toate că servesc bere, datorită obiceiurilor religioase, sunt preferate băuturile nealcoolice. Bineînteles sortimentele de băuturi sunt variate, de exemplu berea si vinul se fac si din curmale, iar ceaiul de mentă este iubit atât de egipteni, cât si de turisti.

Bacsis
În tările arabe, se obisnuieste să se ofere bacsis pentru serviciile acordate astfel taxa de întâlnire (bacsis) obligatorie va fi împărtită de către reprezentantul local între personalul de la hotel, de pe vas, de la restaurante, soferilor si hamalilor. Cu toate acestea, se obisnuieste a se lăsa cca. 10% din valoarea consumatiei în restaurante sau baruri.

Asistentă medicală
Pentru urgentele medicale, adresati-vă personalului hotelier. Onorariile medicale se achită la fata locului si se decontează de către societatea de asigurări la care ati încheiat asigurarea medicală. ATENȚIE: apa de la robinet NU este potabilă. Consumati numai apă îmbuteliată. Nu este recomandat consumul de fructe si legume cumpărate de pe stradă.

Curent electric
220 V. Aproape toate hotelurile sunt  dotate cu prize conform normelor internationale, dar la unele este nevoie de adaptoare, care se pot achizitiona usor de la magazinele locale.

Evaluarea hotelurilor
Clasificarea hotelurilor este făcută conform normelor locale. Restaurantele au aceeasi clasificare cu cea acordată hotelului, întrucât sunt facilităti ale hotelurilor, nu unităti separate de alimentatie publică.

Taxa de asistentă si întâlnire
Vă atragem atentia că la excursiile în Egipt se plăteste o taxă obligatorie: taxa de asistentă si întâlnire. Această taxă se plăteste la înscriere la agentiile Kartago Tours sau la agentiile partenere din tară. Valoarea acestei taxe apare pe ofertele speciale si pe lista de pret, pentru mai multe informatii sau detalii vă rugăm să vă adresati agentiei. În Orientul apropiat există obiceiul (conditie de bază a turismului) de a da bacsis, pe care reprezentantul nostru local îl foloseste pentru a usura demersurile la granită, la vamă, la receptia hotelurilor, la obiectivele turistice etc.

Multumim anticipat pentru întelegerea Dumneavoastră!

Sfaturi
Luati în bagaje îmbrăcăminte usoară, sport, încăltăminte comodă, o pălărie sau sapcă de soare, ochelari de soare. Este bine ca în primele zile să nu stati la soare  în exces. Bucătăria egipteană diferă foarte mult de cea europeană, astfel încât este bine să nu amestecati între ele diferitele mâncăruri picante. Beti numai apă îmbuteliată si nu spălati fructele cu apa de la chiuvetă sau de la hidranti.

PENTRU MAI MULTE INFORMATII SI OFERTE PERSONALIZATE

VA ASTEPTAM CU DRAG! 

Telefoane fixe: 0332.418.310 ; 0332.418.320

Telefoane mobile: 0756.081.884 si 0756 081 889 

   Adresa de e-mail: malyatravel @yahoo.com , office@malyatravel.net

 

 

 
ACTE MALYA TRAVEL ( ), BULGARIA ( ), CIPRU ( ), CROATIA ( ), DUBAI ( ), EGIPT ( ), GRECIA ( Creta , Corfu , Halkidiki si Thassos, Kos, Mykonos, Paralia Katerini , Rodos, Santorini , Zakynthos, ), ISRAEL ( ), MALTA ( ), SPANIA ( Tenerife , Costa Brava, Costa del Sol , Gran Canaria, Palma de Mallorca, ), TUNISIA ( ), TURCIA ( ),
  • SC. MALYA INVEST SRL
  • Iasi, B-dul. Socola, Nr.13, Bl.D6, Sc.A, Ap.3, parter
  • Tel:       0332.418.310
  • Fax:      0332.418.320
  • Mobil:  0744.427.464
  • CUI: RO17093560
  • Nr. Ord. Reg. Com: J22/15/2005
  • Capital Social: 45200 lei
  • Licenta: 367/18.12.2018
  • Brevet: 13934/25.07.2008 Craciun Mihaela Corina
  • Banca Transilvania Iasi (SWIFT CODE: BTRLRO22)
  • IBAN RON: RO38 BTRL 0240 1202 R222 01XX
  • IBAN EUR: RO24 BTRL EURC RT00 R222 0103
  • Polita Asig.: Omniasig I 52855 18.12.2022-17.12.2023
  • Operator date caracter personal: 21452/19.10.2011
Telefonul consumatorului: InfoCons 0219551